Meer over ’s-Gravelandseweg 45

Met veel plezier werken we vanuit ‘s-Gravelandseweg 45. Graag vertellen we iets meer over de historie van dit bijzondere gebouw.

Een in 1916, naar een ontwerp van architect P.H.N. Briët gebouwde villa met de naam ‘KRUISVOORDE’. De villa is gebouwd naar een ontwerp van de architecten Van der Goot en Kruisweg, in een voor de bouwtijd karakteristieke Overgangsstijl. In 1925 is er een extra dakkapel gebouwd en in 1935 zijn er twee door architect P.H.N. Briët ontworpen erkervensters geplaatst. De villa maakt deel uit van een reeks aan de ’s Gravelandseweg gebouwde villa’s, die een belangrijk ensemble vormen op de begrenzing van de villaparken Trompenberg en Boomberg.

Omschrijving

De villa is opgetrokken in schone baksteen met een trasraam van klinkers en staat met twee bouwlagen onder een met Hollandse (holle) pannen gedekt uitkragend schilddak met zeeg en pironnen op de nokhoeken. De uitkragende dakdelen rusten op houten klossen. De gevels zijn voorzien van recht gesloten gevelopeningen en decoratieve, smeedijzeren muurankers en worden verlevendigd door decoratieve metselverbanden met donkere baksteen en lijsten van baksteenmozaïek. Een aantal gevelopeningen was oorspronkelijk met persiennes of luiken behangen. De naar de weg gekeerde gevel (noordzijde) heeft links een risaliet in de vorm van een royale erker met schuine zijden en licht uitgemetselde hoekaccenten, die tevens deel uitmaken van de kolommen die het concaaf gewelfde (gezeegde), vijfzijdige dak boven de hierboven staande loggia ondersteunen. De loggia is voorzien van smeedijzeren balustradehekken. De kolommen dragen houten lateien en een afsluitende rand van decoratief metselwerk. Op het plat van de erker komt een brede, in de achterwand van de loggia staande gevelopening met glasdeuren uit. Het rechter deel van de voorgevel bevat op de begane grond een stel openslaande deuren met boven- en zijlichten en op de verdieping een vrij klein vensters. Tussen deze gevelopeningen staat een gevelplaat met de naam van de villa. Uit het voorste dakschild van het hoofdvolume steekt een halfrond dakkapel met radiale roedenverdeling in het raam. De rechter gevel wordt onder meer gekenmerkt door verspringende gevelpartijen en heeft in het midden een entree met een deur met boven- en zijlichten onder een aan stangen hangende houten luifel. Een balkon, op de verdieping, is voorzien van een smeedijzeren hek en een ondiepe erker met schuine zijden die rusten op kleine consoles. De diverse vensters in deze gevel zijn van een wisselend formaat. Uit het dakschild hierboven steken twee rechthoekige dakkapellen met plat dak. De linker gevel heeft op de begane grond vier vensters met schuin terugstaande zijramen. De licht risalerende buitenste traveeën vormen ondiepe erkers. Geheel links op de begane grond bevindt zich een deel van een serre met daarboven een gevelopening die mogelijk deel uitmaakt van een loggia. Het huis beschikt aan de wegzijde nog over de oorspronkelijke erfscheiding bestaande uit muurtjes en kolommen en hekpijlers met uitkragende koppen, waartussen smeedijzeren hekken staan.

Waardering

De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid. De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerde. De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de villabebouwing aan de `s Gravelandseweg en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft. De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

error: Content is protected !!